Strålingseffekter på miljøet

Plantevækst

Der er mange former for stråling. Nogle former for stråling findes i det naturlige miljø og andre skyldes moderne teknologi. Uanset om den naturlige eller menneskeskabte stråling kan være både skadelig og gavnlig for miljøet. Solen kan for eksempel have positive og negative virkninger på plante- og dyrelivet. På lave niveauer kan stråling være gavnlig for miljøet. På den anden side kan ioniseret stråling som røntgenstråler, gammastråler, alfa- og beta-partikler være særligt skadelige i for store mængder.

Dyr og mennesker

Naturlig stråling er ofte gavnlig for plantevækst. Det er nødvendigt for mange planter at modtage en form for ikke-ioniserende stråling. Stråling, der producerer lys for at fotosyntese kan forekomme, er en positiv effekt, som stråling har på plantelivet. Ifølge Miljøstyringsrådet kan ioniseret stråling, der forekommer fra nukleart materiale, imidlertid resultere i svækkelse af frø og hyppige mutationer. For eksempel lækkede et kernekraftværk, kaldet Tjernobyl i Rusland, i 1986, der forårsagede for store mængder strålingsforurening i denne region. Der blev dannet en stor strålings stråle, som resulterede i en massiv mængde ødelagt planteliv, især fyrretræer i dette område. Høje doser af stråling kan være ødelæggende for miljøet.

Marine Life

Effekten af ​​stråling i miljøet kan være farlig og dødelig for mennesker og dyr. Skaden det forårsager afhænger af strålingsniveauet og organismens elasticitet. Stråling får molekyler til at tabe elektroner og dermed ødelægge det. At dræbe visse enzymer i kroppen kan simpelthen gøre dig syg. Men når stråling ødelægger DNA, kan kroppen måske ikke reparere sig selv. Dette kan øge chancerne for både dyr og mennesker, der udvikler kræft. Ifølge det amerikanske energiministerium, efter overlevelsen af ​​to nukleare eksplosioner i Hiroshima og Nagasaki, oplever overlevende højere tilfælde af kræft og børnedformiteter. Nukleare eksplosioner er eksempler på høje niveauer af stråling. Imidlertid kan lave doser af stråling dræbe bakterier og reducere antallet af fødevareforgiftningstilfælde.

De effekter, stråling har på det marine liv, kan være farligt. Høje niveauer af UV eller ultraviolet stråling kan medføre reduktion i reproduktionsevne. Det kan også forstyrre den tid, planterne blomstrer, hvilket kan resultere i ændringer i bestøvningsmønstre. Ifølge NASA kan det også reducere mængden af ​​mad og ilt, som plankton producerer. Plankton kan reagere på for stor mængde UV-B eller Ultraviolet-B lys ved at synke dybere i vandet. Dette reducerer mængden af ​​synligt lys, der kræves til fotosyntese, hvilket reducerer vækst og reproduktion. En øget mængde UV-B kan også øge mængden af ​​ozon, der produceres i den nedre atmosfære. Mens nogle planter kan bruge dette ekstra lag som beskyttende skjold, er andre planter meget følsomme for fotokemisk smog.