Skal du prøve barfodetræning?

Faktisk giver sko stabilitet, komfort, støtte, men samtidig immobiliserer de dine fødder og ankler. De begrænser den naturlige bevægelse, så visse muskler svækkes. De øger energiomkostningerne ved motion samt risikoen for skade.

Analyser har også vist, at mekanikken i løb er faktisk ændret, når der bæres sko, hvor løbere slår jorden med deres hæle i stedet for den mere effektive forfodsstrike. Faktisk forårsager hælslagninger gentagne slagkrafter med så meget som tre gange kropsvægten med hver skridt.

Disse belastninger fordeles over hele kroppen og kan føre til smerte og skade. Dette kan medvirke til at forklare, hvorfor antallet af ankelspredninger og knæskader for atleter er steget snarere end reduceret, på trods af de mange muligheder i sportssko.

En artikel fra Laura Miler i september 2010 i “Becker’s National Orthopedic and Spine Review” bemærkede, at “sportsrelaterede fod- og ankelskader er stigende blandt sportsfolk”. Og flere andre undersøgelser har vist, at de, der bærer dyre, højtydende atletiske Sko er faktisk mere tilbøjelige til at lide en skade.

Ikke klar til at gå 100 procent barfodet? En række fodtøjsfabrikanter tager endelig mærke til og producerer produkter designet til barfodestil træning.

Se efter mere fleksible, tynde såler, der har et “nul” fald fra hælen til tå, Steve Maxwell, en stærk specialist med MaxwellSC.com, siger. Deres bundflader fremmer en mere neutral midtfod til at forfølge jorden strejke, når de kører, snarere end hælstrejken, som løbesko plejer at opmuntre.

Problemet med sko

Overgang til minimalistisk træning

Start langsomt med barfodetræning

Hvad synes du?

Før du hopper i barfodetræning, vil udviklingen af ​​styrken af ​​dine fødder og ankler forbedre deres overordnede fingerfærdighed og reaktivitet. Din balance, proprioception og bevægelseskvalitet er også forbedret, og dette er til gavn for virkelige aktiviteter, samt træning i gymnastiksalen og sportsudøvelse.

Ligesom hvad der sker, når man bærer et kast, vil visse muskler atrofiere og svække, når de bærer overdrevent støttende sko. Så indarbejde minimalistisk eller barfodetræning i din træning er noget du bør gøre gradvist.

Start med at gøre din opvarmning i sokker eller bare fødder, hvis dit gym tillader det. Dette vil give dig en god introduktion til applikationen og hvordan den føles. Tag det langsomt og overgang over en periode på flere måneder.

I begyndelsen vil du sikkert føle noget ubehag. Når du genoplader musklerne i dine fødder, ankler og kalve, kan de føle sig stive og ømme, og det er normalt.

Det er dog ikke normalt at føle smerter i dine led, knogler eller blødt væv. Dette kan indikere en skade. Så hvis du oplever smerter af den slags, stop straks og lad din krop hvile og helbrede.

Og hvis du har diabetes eller en anden tilstand, der kan forårsage tab af fornemmelse i dine fødder, skal du holde dine sko på. Feedback fra fødderne er afgørende i barfodet og minimalistisk træning for at vide, hvordan man justerer bevægelsen, du er involveret i – eller hvis du skal stoppe. Numb fødder kan ikke give denne feedback og kan blive alvorligt beskadiget.

Når du bygger til mere avancerede bevægelser som lunges, deadlifts, squats og step-ups, vil du bemærke, at de føler sig fantastiske udførte barfodet. Træning på denne måde fremmer og udvikler følsomheden og stabiliteten af ​​dine fødder samt bevægelsen af ​​dine ankler.

Har du nogensinde prøvet barfodet eller minimalistisk træning? Hvad troede du? Hvordan overgik du fra sko til sko? Hvilke råd vil du give nogen, der undrer sig over barfodetræning? Hvis du ikke træner sans sko, tror du, du vil give det et forsøg? Del dine tanker og historier i kommentarerne nedenfor!