Overblik: hvad er fibromyalgi?

Forandret smertebehandling

En radikal udvikling i fibromyalgiforskningen er forståelsen for, at det ikke primært er et muskuloskeletalt problem, men det er en betingelse for ændret smertebehandling i hjernen og rygmarven eller centralnervesystemet (CNS). CNS hos en fibromyalgi patient er i vedvarende “hyperreaktiv” tilstand, hvilket resulterer i, at patienter er “hyperreaktive” eller “overfølsomme” for smerte og berøring samt andre sanser i nogle tilfælde. Dette fænomen er blevet dannet “central sensibilisering” og er nøglen til forståelsen af, hvad denne sygdom er. Selv en let berøring, poke eller en lille skade, der ikke kunne genere nogen anden, kunne være meget smertefuld hos en fibromyalgi patient på grund af den ændrede måde, hvorpå smerte behandles i hjernen.

Multi-symptom lidelse

Forskere har bemærket forskelle i hjernen og spinalvæskekemikalier hos fibromyalgi patienter, herunder højere niveauer af smertemediatorer. Andre tilstande kan også forekomme på grund af central sensibilisering, og det skyldes delvis, at fibromyalgi er en multim symptomforstyrrelse.

kontroversiel

En anden udvikling i forskning er erkendelsen af, at andre syndromer og symptomer eksisterer sammen med fibromyalgi. De mest almindelige er

Diagnose

• humørsygdomme (sædvanligvis depression)

• problemer med søvn

• træthed (træt nemt og / eller løber tør for energi hurtigt)

• hukommelsesproblemer eller problemer med at tænke klart

Mens disse symptomer er almindelige, bør en læge mistanke om fibromyalgi, når der ikke er nogen klar grund til, hvorfor personen har smerter.

Selv om det ikke betragtes som en del af fibromyalgi syndrom, har det i sig selv også patienter

• fordøjelsesproblemer: irritabel tarmsyndrom (IBS) eller gastro-esophageal reflux disease (GERD)

• migræne- eller spændingshovedpine

• irritabel eller overaktiv blære

• bækken smerter

• Temporo-mandibulær lidelse (TMD) (et sæt symptomer, herunder ansigts- eller kæbesmerter, kæbeklap og ringe i ørerne)

Fibromyalgi har været en kontroversiel sygdom i det medicinske samfund, og nogle læger siger, at det ikke engang eksisterer. Da patienter typisk ser normale ud, var det almindeligt, at lægerne troede, at disse patienter kun var deprimerede. Men med den nye videnskab, der finder forskelle i kemi i cerebrospinalvæsken og forståelsen af ​​ændret smertebehandling, bliver fibromyalgi som en diagnose mere acceptabel inden for det medicinske samfund. Selvom det betyder, at der stadig ikke er nogen kur, det gør det muligt for lægerne at arbejde bedre med patienten ved hjælp af smertehåndteringsteknikker fra medicin til livsstilsjusteringer.

Fibromyalgi er en diagnose af udelukkelse, hvilket betyder, at læger skal sørge for, at der ikke er noget andet i gang, der kan tegne symptomer. Da så mange ting kan efterligne fibromyalgi symptomer, kan det være lang tid, før patienterne får en diagnose, mens andre sygdomme overvejes. Den gode nyhed er, at som mere videnskabelig viden kommer ud om fibromyalgi, jo lettere læger vil være villige til at diagnosticere det. En tidligere diagnose betyder tidligere forståelse, accept og behandling.

Som om at gøre diagnosen ikke er en frustrerende proces i sig selv, kan behandlingen også være lige, hvis den ikke er mere frustrerende for patienterne, fordi der ikke er nogen kur og ingen behandling er perfekt. Selv om der er et par lægemidler, der kan hjælpe fibromyalgi symptomer, er dette en af ​​de medicinske tilstande, hvor livsstil, sygdomsforståelse og en tværfaglig tilgang til behandling spiller en stor rolle i resultatet.