Grunde til at hoste slim om morgenen

Oversigt

Hoste op i slim om morgenen kan forekomme med en række kort- og langtidsbetingelser, der påvirker lungerne. Mennesker med en produktiv hoste – der betyder en, der fører til udvisning af slim eller sputum – rapporterer ofte deres hoste er værst om morgenen. Dette sker fordi hostens refleks undertrykkes noget under søvn, hvilket kan resultere i ophobning af slim i løbet af natten. Mens en tør host ofte opstår på grund af post-nasal dryp fra næsen eller bihulerne, resulterer en produktiv host oftest af en lungeabnormalitet, der fremkalder øget slimproduktion i luftvejene. Visse hjerte-, kredsløbs- og andre tilstande kan også forårsage dette symptom.

Akut bronkitis

Akut bronkitis er blandt de mest almindelige årsager til en produktiv hoste, som kan være værre om morgenen. Akut bronkitis henviser til betændelse hos de store og mellemstore luftveje, som normalt skyldes en viral infektion. Infektionen påfører luftveje og fører til øget mucusproduktion. Ud over produktiv hoste kan symptomer på akut bronkitis omfatte hvæsen og åndenød. Feber er normalt fraværende eller lav-grade. Hosten går normalt væk i cirka 7 til 10 dage, men kan fortsætte i flere uger hos nogle mennesker. Da de fleste tilfælde skyldes en virus, er antibiotika sjældent indikeret for akut bronkitis.

Lungebetændelse

Lungebetændelse beskriver en infektion i de mindste lungeluftveje og luftsækkene, hvor gasudveksling forekommer. I modsætning til akut bronkitis er de fleste tilfælde af lungebetændelse forårsaget af en bakteriel infektion. Virus og svampe er mindre almindelige syndere. En produktiv hoste opstår ofte, hvilket kan være værre om morgenen. Andre symptomer forekommer også ofte, herunder feber, kuldegysninger, åndenød, manglende energi og smerte ved vejrtrækning. Antibiotikabehandling er hjørnestenen i behandling for bakteriel lungebetændelse. Hospitalisering og åndedrætsstøtte kan være nødvendig for personer med svær lungebetændelse.

Andre lungeinfektioner

Lungeinfektioner bortset fra akut bronkitis og lungebetændelse kan forårsage en produktiv hoste, selvom disse infektioner er relativt usædvanlige. En lungeabsesse – en lomme med døde, inficerede lungevæv – er et eksempel. Denne tilstand forekommer ofte på grund af utilsigtet indånding af spyt eller maveindhold eller en blokeret luftvej. Typiske symptomer omfatter en produktiv hoste med foul-lugtende slim, feber, kulderystelser og muligvis vægttab. Antibiotikabehandling er den primære behandling. Kroniske eller tilbagevendende lungeinfektioner kan forårsage en tilstand, der hedder bronchiectasis, hvor den langsigtede inflammation fører til luftvejsudvidelse og mucusakkumulering. Tilstanden skrider gradvist og forårsager en kronisk hoste med tykt, malodorøst sputum, der er svært at hoste op. Andre symptomer kan være vejrtrækning, lavkvalitetsfeber, træthed og åndenød. Cystisk fibrose er den førende underliggende årsag til bronchiectasis. Tilstanden kan også forekomme med andre kroniske sygdomme, der påvirker lungerne, såsom HIV / AIDS, systemisk lupus erythematosus og reumatoid arthritis.

Kronisk obstruktiv lungesygdom

Kronisk obstruktiv lungesygdom (COPD) er en uhelbredelig lungesygdom præget af gradvis forværring af luftstrømningsobstruktion. Sygdommen forårsager ødelæggelse af luftsækkene, kronisk luftvejsinflammation og øget mucusproduktion. Disse ændringer fører til tab af lungelasticitet, overinflation i lungerne og nedsat funktionelt rum til gasudveksling. KOL forekommer oftest på grund af langvarig rygning. En såkaldt rygerhoste er ofte det første symptom på KOL, og det vedvarer typisk i løbet af sygdommen. Hosten producerer slim og er ofte mest generende om morgenen. Andre hyppige symptomer på COPD inkluderer hvæsende vejrtrækning, åndenød og nedsat træningstolerance. Folk med avanceret COPD kan opleve morgen hovedpine, vægttab og en alvorlig begrænset evne til at udføre daglige opgaver på grund af åndenød. KOL-styring involverer typisk rygestop sammen med inhalerede lægemidler og lungebehandling for at forbedre vejrtrækningen. Mennesker med svær KOL har ofte brug for supplerende ilt.

Lungødem henviser til væskeakkumulering i lungevæv og luftsække. Denne tilstand kan udvikle sig af forskellige årsager, men hjertesvigt er oftest skylden. Hjertesvigt beskriver en tilstand, hvor hjertet ikke kan pumpe tilstrækkeligt blod til at opfylde kroppens behov. Fælles årsager til hjerteinsufficiens omfatter koronararteriesygdom, et tidligere hjerteanfald, højt blodtryk og hjerteventil abnormiteter. Moderat til svær hjertesvigt kan føre til backup af blod i lungerne og lungeødem, der udløser åndenød og en produktiv hoste, der typisk er værste om natten og ved opvågnen. Lungødem med en produktiv hoste kan også forekomme med andre sygdomme og Tilstande, herunder: – blodpropper i lungen, kendt som lungeemboli – lever- eller nyresvigt – alvorlig væskeoverbelastning eller vandforgiftning; selvom disse tilstande ikke typisk forårsager en morgen hoste i sig selv, hoster måske Være hyppigere eller alvorlig ved opvågnen.

En række andre sygdomme og tilstande kan forårsage en produktiv hoste, som kan være værre om morgenen. Kræft i lungerne kan for eksempel forårsage en produktiv hoste – især hvis tumoren hindrer en luftvej. En anden tilstand kaldet overfølsomhed pneumonitis er en overvejelse, hvis andre mere almindelige årsager er udelukket. Med denne betingelse fremkalder indåndede bakterier, svampe, støv eller kemikalier en allergisk reaktion i lungenluftsakene. Sygdommen udvikler sig ofte efterhånden med symptomer svarende til COPD. Mens astma kan være en af ​​de første ting, der kommer i betragtning, når man tænker på årsager til hoste, er en astma-relateret host normalt tør eller producerer kun en minimal mængde slim. Imidlertid udvikler et mindretal af astma-patienter en produktiv hoste. Dette kan skyldes en anden sygdom, der forårsager astmaflareup eller overskydende sekretion af slim på grund af dårlig kontrolleret luftvejsbetændelse. Hoste på grund af astma er normalt værste om natten, men kan også være problematisk ved opvågnen.

Se din læge så hurtigt som muligt, hvis du oplever en produktiv morgenhoste, især hvis dette symptom vedvarer i mere end en uge eller genoptages. Søg akut lægehjælp, hvis du udvikler en pludselig produktiv hoste ledsaget af et eller flere advarselsskilt, herunder: – feber, kulderystelser eller koldsved – ny eller forværret åndenød – manglende evne til at trække vejret – brystet Smerter – hoste op skummende, blodtyndet eller foul-clacking sputum – svimmelhed, lynhår eller svimmelhed – agitation, angst, forvirring eller psykisk tåge – blå misfarvning af læber eller negle senge Af: Tina M. St. John, MD

Lungeødem

Andre årsager

Advarsler og forholdsregler