Årsager til en numb fod

Oversigt

Nummen i foden, kaldet perifer neuropati, skyldes mangel på blodforsyning eller nogen form for skade på nerverne. Denne følelsesløshed kan være permanent eller forbigående. Nummenhed er en mangel på følelse i foden, der kan være forbundet med en stikkende følelse, pins og nåle eller brændende følelser i foden kaldet paræstesier. Permanent følelsesløshed i fødderne kan føre til problemer med at stå, gå og køre. Tag langvarig følelsesløshed i foden alvorligt og rapporter straks til en læge.

Positional Numbness

Den mest enkle årsag til følelsesløshed i foden er positionel. Vi har alle haft følelsesløshed i foden på én gang som følge af at sidde, stå eller ligge i samme stilling for længe. Dette kan blokere blodforsyningen til foden, hvilket får følelsen følelsesløs. Denne form for følelsesløshed lindres let ved at skifte position og som blodstrømmen vender tilbage til foden, forsvinder følelsen af ​​følelsesløshed.

Direkte nerveskade

Sommetider er følelsesløshed forårsaget af unormalt tryk på en eller flere af nerverne, der giver følsomhed til fødderne. En hernieret disk i nedre ryg kan bøje ud og komprimere nerverne i rygmarven. Hvis trykket er stort nok, kan det forårsage skade på nerverne, der leverer foden, hvilket fører til følelsesløshed i foden. Hvis du har for hårdt skoudstyr, især høje hæle, kan det føre til en tilstand, der hedder Mortons neuromåle i foden. Denne tilstand antages at skyldes unormalt tryk på nerverne i fodkuglen, hvilket kan resultere i følelsesløshed. Medicinering, og undertiden operation, kan være nødvendig for at lette trykket. I de fleste tilfælde, når trykket er lettet, vil nummen langsomt gå væk.

Dårlig cirkulation

Medicinske tilstande som perifer vaskulær sygdom og Raynauds syndrom begrænser blodstrømmen til fødderne, hvilket resulterer i følelsesløshed. Perifer vaskulær sygdom skyldes en indsnævring af arterierne, hvilket forårsager reduceret blodgennemstrømning til ekstremiteter. Dette kan medføre følelsesløshed i fødderne, især når man går. Raynauds syndrom er en tilstand, der forårsager følelsesløshed i fødderne, når de udsættes for kolde temperaturer. Når blodgennemstrømningen er returneret til fødderne, kan denne følelsesløshed forsvinde.

Diabetisk Neuropati

Diabetes er en alvorlig medicinsk tilstand, som påvirker mange dele af kroppen. Denne tilstand forårsager ofte følelsesløshed i foden, kaldet perifer neuropati. Numbness udvikler sig fra dårligt kontrollerede blodsukkerniveauer. Det overskydende sukker i blodet forårsager nerveskader, hvilket resulterer i følelsesløshed. Denne type nerveskader er irreversibel. Diabetikere skal være særlig opmærksomme på deres fødder, fordi denne følelsesløshed fører til nedsat evne til at føle smerte, varme eller kulde. Diabetikere skal visuelt inspicere deres fødder hver dag for at søge efter udskæringer eller åbne sår – følelsesløshed kan maske disse skader.

Multipel sklerose, også kaldet MS, er en autoimmun sygdom, der får kroppens immunsystem til at ødelægge beskyttelseskappen, der dækker perifere nerver. Dette kan påvirke nerverne i fødderne og forårsage følelsesløshed. Skader på nerverne som følge af multipel sklerose er progressiv. Selv om denne nerveskader er irreversibel, kan følelsesløshed komme og gå. Alvorlig følelsesløshed kan påvirke vandreture.

Tarsal tunnel syndrom er forårsaget af klemning af den bageste tibialnerven på indersiden af ​​anklen, når den kommer ind i foden. Nerven går gennem en lille, stram kanal for at komme ind i foden. Denne nerve komprimeres let, hvis den bliver irriteret eller betændt. Dette kan føre til prikken og følelsesløshed i foden. Hvile, is og antinflammatorisk medicin bruges til at behandle dette, men i ekstreme tilfælde kan kirurgi være nødvendigt for at lette trykket på nerverne.

Alkoholisme er en kronisk sygdom, der får kroppen til at blive afhængig af alkohol og påvirker mange dele af kroppen. Overdriven drik påvirker nervesystemet, hvilket kan medføre følelsesløshed i hænder og fødder. Nogle medicin kan direkte påvirke nerverne, der giver følsomhed til fødderne, hvilket kan føre til følelsesløshed. Nerveskade skyldes visse toksiske virkninger af medicin. Visse hjertemedicin som hydrolazin og indapamid, nogle kræftmedikamenter som vincristin, antibiotika, herunder metronidazol og INH og anti-HIV-lægemidler som stavudin og zidovudin, kan alle forårsage følelsesløshed i fødderne. Vitamin B12-mangel kan forårsage anæmi, hvilket resulterer i Lavt antal røde blodlegemer. En langvarig B12-mangel kan forårsage skade på myelinkappen, der dækker eksternalernes perifere nerver, hvilket fører til følelsesløshed i fødderne. Behandling med vitamin B12 kan bidrage til at ændre tilstanden. Unormale niveauer af calcium, natrium eller kalium kan også føre til nerveskader, der forårsager følelsesløshed i fødderne.

Multipel sclerose

Tarsal Tunnelsyndrom

Andre overvejelser